vrijdag 7 september 2007

Minister-President Balkenende in de war?


Dat het Nederlands de taal is van Nederland, is (nog) niet opgenomen in de Grondwet – toch twijfelt (bijna) niemand hieraan. Hoewel?
Misschien is het te wijten aan de groeiende invloed van Europa dat meer en meer eerste ministers vergeten in welk land ze leven. Op 21 juli zong Yves Leterme, Eerste Minister van Vlaanderen en beoogd Eerste Minister van België met volle overtuiging de Marseillaise toen hem naar het Belgisch volkslied werd gevraagd.

Deze week hield de Nederlandse minister-president J.-P. Balkenende aan de Nederlandse Universiteit in bijzijn van de Nederlandse Koningin, de Nederlandse burgmeester van Wageningen, de Nederlandse Commissaris van de Koningin en het Nederlandse College van Bestuur van de universiteit bij het begin van het Nederlandse academisch jaar een rede in … het Engels.
Zouden Sarkozy, Merkel, Prodi, Zapatero tijdens zo'n gelegenheid in hun land ook meer rekening houden met de buitenlandse studenten dan met het eigen publiek?
Op de website van het Ministerie van Algemene Zaken kan je de lezing in het Nederlands lezen. Onder de titel staat: “De toespraak is in het Engels gehouden”. Een beetje curieus, zijn ze bij het MinAZ trots dat de premier een mondje-over-de-grens spreekt?
En zijn ze misschien vergeten dat in het coalitieakkoord Samen werken, samen leven de nadruk wordt gelegd op kennis van het Nederlands? Het Nederlands als taal van wetenschap scoort kennelijk niet hoog op de agenda van de premier …

Geen opmerkingen:

 

blogger templates | Make Money Online